Bezglutenowe jaglane rafaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i zdrowe ciasto na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szkl suchej kaszy jaglanej
    2,5 szkl wody lub mleka
    1 puszka mleczka kokosowego z puszki (tylko biała część)
    3-4 łyżki ksylitolu
    5 łyżek wiórek kokosowych+1 łyżka do posypania

Bezglutenowe jaglane rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy wodę lub mleko, zagotowujemy i wsypujemy kaszę jaglaną.Mieszamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 15 minut.Do gotującej się kaszy dodajemy mleczko kokosowe, ksylitol i 5 łyżek wiórków kokosowych.Mieszamy i gotujemy razem przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.Przekładamy do foremki( najlepiej aluminiowej), posypujemy wiórkami i odstawiamy do przestygnięcia.Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego

Porady

Zamiast ksylitolu można dodać inny słodzik lub cukier.Można również zwiększyć ilość cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy