Pierogi przygotowane są na mące bezglutenowej, chociaż można użyć pszennej- w zależności od przeznaczenia.Z malinami smakują wybornie, ale gama dodatków może być znacznie szersza.
Bezglutenowe pierogi z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej. 1/3 utrzyj mikserem z żółtkiem i wodą. Ciasto będzie na tym etapie klejące i ciepłe. Odstaw je na 5 minut do ostygnięcia i zgęstnienia.
Oddziel ciasto od ścianek miski i lekko zagnieć ciasto. Dodaj resztę mąki i zagnieć na blacie zwarte ale elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto zbyt cienkie może się rozrywać i źle sklejać.
Szklanką wycinaj krążki. Na środku każdego układaj maliny i ewentualnie odrobinę cukru. Sklejaj ugniatając kciukiem.
Pierogi z ciasta bezglutenowego sklejają się troszkę gorzej, przez co nie są tak urokliwe. Gdyby wystąpiły jakieś komplikacje można posmarować ciasto przed samym sklejaniem odrobiną białka.
Zagotuj wodę i wsyp ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wkładaj pierogi. Chwilę po wypłynięciu są już dobre. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Komentarze