Bezglutenowy spód do pizzy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapewne nie jednej osobie przechodzącej na dietę bezglutenową pojawia się smutna myśl "już nigdy nie zjem pizzy", a jednak - można! Większość przepisów na pizze bazuje na gotowych mieszankach bg, jednak nie jestem zwolenniczką mieszanek i postanowiłam spróbować zrobić własny mix.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 pizze:
    - 175 g. mąki kukurydzianej
    - 115 g. mąki z tapioki
    - 60 g. mąki gryczanej
    - 260 ml. ciepłej wody
    - 2/3 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka suchych drożdży
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    - szczypta cukru

Bezglutenowy spód do pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ręcznie, bądź miksujemy z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, powinno podwoić swoją objętość. Następnie obsypujemy ciasto delikatnie mąką - klei się do rąk, i dzielimy na dwie części. Każdą z części kładziemy na oprószoną mąką blachę do pieczenia, obsypujemy lekko mąką z góry i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smarujemy sosem i dodajemy ulubione składniki. Pieczemy w 200°C przez ok. 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy