Bezlutenowy chlebek jaglany

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bezglutenowy chlebek jaglany to strzał w 10. Idealny pomysł na śniadanie. Kasza jaglana należy do najzdrowszych kasz na świecie. Poza tym, że ma bardzo dużo zdrowotnych właściwości i genialnie smakuje, nadaje sie do wypieków. Bezglutenowy chlebek z kaszy jaglanej jest pożywny, syty i lekkostrawny.

  • 40 min

Składniki:


  • 200g kaszy jaglanej
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    5 łyżek miodu
    1/2 szklanki soku pomarańczowego
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    4 łyżki oleju
    szczypta soli
    łyżeczka czarnuszki
    łyżeczka kminku

Bezlutenowy chlebek jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Do ugotowanej kaszy dolewamy miód, sok i olej. Blenderujemy przez chwilke, koło minuty, tak aby część kaszy została w postaci pierwotnej. Dosypujemy mąkę, siemię lniane, czarnuszkę oraz kminek. Dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Kroimy kromki, pakujemy w papier śniadaniowy i gotowe.

Porady

Bardzo fajnie smakuje ten chlebek z dodatkiem dużej ilości podprażonego sezamu :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy