Bezmączne ciasteczka z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 165 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub nieprzywierającą matą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Masło orzechowe, jajko, maltitol, sodę i sól umieścić w malakserze i zmiksować krótko do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Z ciasta o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego uformować kulkę i spłaszczyć dłonią. Ułożyć na blasze. Postępować w ten sposób z pozostałym ciastem. Ciastka piec w temp. 165 stopni przez ok. 12 - 15 minut do zezłocenia. Po upieczeniu pozostawić na blasze przez ok. 10 minut (to warunek konieczny), po czym przenieść ciastka na kratkę i całkowicie wystudzić.
Komentarze