Bezowe szaleństwo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Bezowe szaleństwo załagodzi każde smutki;)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 6 białek
    300g cukru
    1łyżeczka octu winnego
    szczypta soli

    500ml śmietany kremówki 36%
    2 małe zagęstniki w proszku typu śmietan fix
    ok 1/2szkl cukru
    2 łyżki kakao

Bezowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijać mikserem dodając szczyptę soli i po trochu cukru. Na koniec dodać łyżeczkę octu. Ubite białka wyłożyć na papier w prostokątnej blaszce.
    Piekarnik rozgrzać do 180C. Umieścić blachę z masa białkową na ok 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp piekarnika do 140C i lekko uchylić drzwiczki piekarnika...i tak piec przez 90 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć ale bezy nie wyjmować od razu tylko dopiero jak całkowicie ostygnie. Delikatnie usunąć papier.
    Bitą śmietanę ubić z cukrem, kakao, śmietan fix. Bitą śmietanę wyłożyć na bezę. Wierzch ozdobić robiąc esy floresy i posypać kakao. Proponuję by pojawiły się orzechy.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy