Często szukałam przepisu na zwykłe bezy i każdy ma jakieś inne więc metodą prób i błędów doszłam do perfekcji :) zawsze wychodzą :) duże czy małe przepis zawsze ten sam http://wypiekirene.blogspot.com/
2 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
- 200 ml białek ( u mnie z 5 jajek rozmiar M )
- 400 ml cukru
zawsze cukru jest drugie tyle co białek
- łyżeczka soku z cytryny
1.Białka ubijamy na szybkich obrotach sztywno ,dodajemy sok z cytryny i wsypujemy powoli cukier ,ubijamy jeszcze 5 minut , masa powinna być gęsta i błyszcząca .
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę ,forma dowolna ,jak mamy worek dekoracyjny to można wyciskać gwiazdki :)
U mnie z tej porcji wyszło 30 sztuk bezików .
Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni i suszymy bezy 90 minut jeśli maja być w środku lekko miękkie lub 120 minut jeśli mają być suche i chrupiące do samego środka . Jeśli w trakcie suszenia za bardzo nabierają koloru zmniejszamy temperaturę do 100 stopni.
Komentarze