Bezy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Często szukałam przepisu na zwykłe bezy i każdy ma jakieś inne więc metodą prób i błędów doszłam do perfekcji :) zawsze wychodzą :) duże czy małe przepis zawsze ten sam http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 200 ml białek ( u mnie z 5 jajek rozmiar M )
    - 400 ml cukru
    zawsze cukru jest drugie tyle co białek
    - łyżeczka soku z cytryny

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na szybkich obrotach sztywno ,dodajemy sok z cytryny i wsypujemy powoli cukier ,ubijamy jeszcze 5 minut , masa powinna być gęsta i błyszcząca .
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę ,forma dowolna ,jak mamy worek dekoracyjny to można wyciskać gwiazdki :)
    U mnie z tej porcji wyszło 30 sztuk bezików .
    Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni i suszymy bezy 90 minut jeśli maja być w środku lekko miękkie lub 120 minut jeśli mają być suche i chrupiące do samego środka . Jeśli w trakcie suszenia za bardzo nabierają koloru zmniejszamy temperaturę do 100 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy