Bezy choinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bezy w formie choinek

  • 60 min

Składniki:

  • 2 białka
    100 g cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    zielony barwnik (szczypta w proszku, łyżeczka w żelu)
    perłowy barwnik śnieżny
    cukrowe gwiazdki i snieżynki
    brokatowe pisaki

Bezy choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianą.
    Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
    Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
    Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
    Do masy dodać barwniki - barwnik śnieżny spowoduje poświatę perłową.
    Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, najlepiej z końcówką gwiazdką i wyciskać na papier do pieczenia stożki przypominające choinki.
    Piekarnik nastawić na 140 st.C. - włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
    Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim.
    Dekorować beziki kolorowymi pisakami, na kropki z pisaków przyklejać posypki.

Komentarze

Podobne przepisy