Bezy czapki Mikołaja

0 (0 ocen)

Idealne na mikołajki na prezent albo na świąteczny stół

Składniki:

  • 2 białka
    100 g cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    czerwony barwnik

Bezy czapki mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianą.
    Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
    Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
    Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
    Do około 2/3 masy dodać barwnik czerwony - jeśli w proszku wystarczy duża szczypta, jeśli w żelu to około łyżeczki - i zmiksować.
    Masy przełożyć do dwóch rękawów cukierniczych z dowolnymi końcówkami.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na papier białe krążki.
    Na krążki wyciskać czerwoną masę tworząc czapeczki.
    Powrócić do białej masy i zrobić z niej pomponik.
    Piekarnik nastawić na 140 st.C. - włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
    Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy