Bezy czapki mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Do około 2/3 masy dodać barwnik czerwony - jeśli w proszku wystarczy duża szczypta, jeśli w żelu to około łyżeczki - i zmiksować.
Masy przełożyć do dwóch rękawów cukierniczych z dowolnymi końcówkami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na papier białe krążki.
Na krążki wyciskać czerwoną masę tworząc czapeczki.
Powrócić do białej masy i zrobić z niej pomponik.
Piekarnik nastawić na 140 st.C. - włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim.
Komentarze