Bezy doskonałe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bezy mogą być przepysznym skutkiem ubocznym ciasta kruchego, pączków czy domowego likieru jajecznego. Są świetnym dodatkiem do ozdoby tortów, lodów ale równie dobrze smakują same.

  • 50 min

Składniki:

  • 5 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

Bezy doskonałe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlej białka do wysokiego naczynia i dodaj szczyptę soli. Ubijaj (stopniowo zwiększając obroty miksera) na sztywną pianę.

    Do ubitej piany dodawaj na przemian cukier i cukier waniliowy ciągle ubijając - do momentu powstania lśniącej masy.

    Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj bezy łyżką lub szprycą do zdobienia tortów. (między bezami należy pozostawić niewielkie odstępy gdyż podczas pieczenia bezy urosną).

    Wstaw blachę (u mnie wyszły 2 duże blachy) do nagrzanego na 140 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na 35 minut.

Porady

By bezy były bardziej suche można zwiększyć czas pieczenia o kilka, kilkanaście minut. Najlepiej co jakiś czas sprawdzać ich konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy