bezy idealne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 55 min

Kojarzą mi się ze wczesnym dzieciństwem, gdy babcia piekła chleb w piecu kaflowym, a potem w nagrzanym piecu całą noc suszyły się bezy. Wstawaliśmy rano z bratem, aby dobrać się do jeszcze letnich "bzików". Te ze sklepu w ogóle nie mają tego smaku.

  • 1 godz. 55 min

Składniki:

  • 4-5 białek,
    szklanka cukru,
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    (aromatu lepiej nie dodawać, bo opadną).

Bezy idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • konsystencja białek na bezy 1. Do czystej i suchej miski wybić białka, oddzielając je od żółtek Przydadzą się na przykład do kruchych ciasteczek.
    Dodać cukier i cukier z wanilią. Ubijać na wysokich obrotach około 15 minut, do uzyskania białej, gładkiej masy. Konsystencja powinna być na tyle zwarta, aby nie spływała zbyt szybko z mieszadeł miksera.
  • bezy przed suszeniem 2. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub 2 łyżeczek wykładać bezy na pergamin.
  • 3. Suszyć 1,5 godziny w 100`C w piekarniku z termoobiegiem. Wystudzić, zostawiając w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy