Bezy miętowe

0 (0 ocen)

Małe, miętowe beziki. Swój smak zawdzięczają kroplom żołądkowym kupionym w aptece. Może leczniczo nie działają, ale smakują rewelacyjnie.

Składniki:


  • 3 białka
    1 szklanka drobnego cukru
    1 łyżeczka kropli miętowych
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    odrobina zielonego barwnika

Bezy miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, a kiedy zaczną sztywnieć dodawać partiami cukier na najwyższych obrotach miksera. Ubijać, aż każda partia cukru całkowicie się rozpuści. Między czasie wymieszać mąkę ziemniaczaną z kroplami. Mieszankę dodać na końcu ubijania. Dodać również odrobinę zielonego barwnika (niekoniecznie). Włożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w temperaturze 100*C przez 2 godziny. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy