Bhaji

0 (0 ocen)

  • Łatwy

To znana indyjska przekąska. Przepis przysłała Ilona Mietelska

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 13 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia (płaska): 1 łyżka
    - kolendra (mielona): 0.5 łyżeczki
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - cebula (duże): 4 sztuki
    - pomidory (w puszce): 1 opakowanie
    - papryka chili (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - cukier (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - olej do smażenia: 4 łyżki

Bhaji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: chili myjemy, usuwamy
    gniazdo nasienne, miąższ siekamy. Miksujemy
    z pomidorami. Doprawiamy
    solą i cukrem. Gotujemy, aż
    lekko zgęstnieje. Studzimy
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w cienkie półplasterki. Mąkę
    mieszamy z proszkiem do
    pieczenia, kolendrą i kurkumą.
    Solimy. Wbijamy jajka
    i wlewamy 3 łyżki wody. Miksujemy
    na gęste i gładkie ciasto.
    Wsypujemy cebulę i ponownie
    mieszamy.
  • 3. Łyżką nabieramy porcje
    ciasta i smażymy placuszki
    w głębokim oleju. Osączamy
    na papierowym ręczniku. Podajemy
    z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy