Biała czekolada na gorąco z malinami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kwaskowe maliny idealnie równoważą słodki smak białej czekolady. Bita śmietana z dodatkiem owoców i posypka z palonej białej czekolady sprawia, że tak podana czekolada na gorąco prezentuje się niesamowicie pysznie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    150 g białej czekolady
    15 g liofilizowanych malin

    bita śmietana malinowa:
    200 g słodkiej śmietanki 42%
    15 g liofilizowanych malin
    cukier puder do smaku

    dekoracja:
    palona biała czekolada
    maliny liofilizowane lub świeże
    listki mięty, melisy
    perełki cukrowe

Biała czekolada na gorąco z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolada na gorąco:
    Do mleka dodajemy połamaną czekoladę i pokruszone na pyłek maliny. Podgrzewamy cały czas mieszając.
    Bita śmietana:
    Do śmietanki wkruszamy maliny i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż śmietanka stanie się kremowa i puszysta.

    Do szklanek/kubeczków przelewamy czekoladę na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy paloną białą czekoladą, perełkami cukrowymi. Ozdabiamy malinami i miętą/melisą.

Komentarze

Podobne przepisy