Biała kiełbasa duszona w miodzie

0 (0 ocen)

Biała kiełbasa duszona w miodzie to przepis, który znajdziesz w książce "Z miłości do gotowania" Magdaleny Nowaczewskiej zwyciężczyni 5 edycji programu MasterChef

Składniki:

  • 4 pętka surowej białej kiełbasy
    300 ml miodu pitnego
    łyżka miodu pszczelego
    kwaśne jabłko
    łyżka majeranku
    łyżka mąki ziemniaczanej
    30 g masła

Biała kiełbasa duszona w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę nakłuj widelcem i gotuj we wrzątku około 15 minut, odcedź.
  • 2. W drugim garnku zagotuj miód pitny z łyżką miodu i szczyptą soli. Następnie, aby zagęścić sos, rozprowadź mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody w szklance i dodaj do miodu, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż uzyska odpowiednią konsystencję, około 20 minut.
  • 3. Dodaj ugotowane kiełbaski, całość wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin.
  • 4. Masło rozpuść na patelni i dodaj pokrojone w ósemki jabłka. Smaż kilka minut z każdej strony tak, aby się zrumieniły. Posyp majerankiem i podawaj jako dodatek do kiełbasy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy