Biała kiełbasa duszona w miodzie to przepis, który znajdziesz w książce "Z miłości do gotowania" Magdaleny Nowaczewskiej zwyciężczyni 5 edycji programu MasterChef
Biała kiełbasa duszona w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę nakłuj widelcem i gotuj we wrzątku około 15 minut, odcedź.
2.W drugim garnku zagotuj miód pitny z łyżką miodu i szczyptą soli. Następnie, aby zagęścić sos, rozprowadź mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody w szklance i dodaj do miodu, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż uzyska odpowiednią konsystencję, około 20 minut.
3.Dodaj ugotowane kiełbaski, całość wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin.
4.Masło rozpuść na patelni i dodaj pokrojone w ósemki jabłka. Smaż kilka minut z każdej strony tak, aby się zrumieniły. Posyp majerankiem i podawaj jako dodatek do kiełbasy.
Komentarze