Biała kiełbasa w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Jeszcze w kwietniu może kojarzyć nam się ze świętami, jednak polecam wykorzystywać ten produkt przez cały rok!

Składniki:


  • 4 białe kiełbasy
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 opakowanie sera żółtego w plastrach
    rzeżucha
    roztrzepane jajko
    keczup do polania

Biała kiełbasa w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze paski i dajemy po trochu na górną część białej kiełbasy.
  • 2. Następnie każdą kiełbaskę posypujemy poszatkowaną rzeżuchą. Należy to zrobić dość obficie.
  • 3. Później każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego. Jeśli jeden pasek nie wystarczy, należy dołożyć drugi pasek ciasta.
  • 4. Wszystkie kiełbaski przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę. Każdą z nich nasączamy rozmąconym jajkiem.
  • 5. Kiełbaski przekładamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku ok. 25-30 minut.
  • 6. Przygotowane kiełbaski wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i polewamy keczupem. Można dodatkowo posypać poszatkowaną natką pietruszki lub koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy