Biała kiełbasa w paskach słoniny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Super smaczna, sycąca kiełbaska biała i ten dodatek - uduszona cebulka z paskami słoninki. Podana z musztardą i chlebem zasyci największego głodomora.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 białe kiełbaski(600 g)
    3 cebule
    10 dag słoniny
    Przyprawy:
    Czerwona ostra papryka w proszku
    Majeranek
    1 łyżka miodu wielokwiatowego
    3 łyżki jasnego piwa

Biała kiełbasa w paskach słoniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: połowę słoniny pokroić w drobną kostkę, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Drugą połowę pokroić w cienkie paseczki obwinąć kiełbaski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, ułożyć na słoninie. Następnie ułożyć kiełbaski, nakłuć, posypać papryką do smaku i majerankiem. Przykryć naczynie i wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia kiełbaski polać miodem wymieszanym z piwem, odkryć naczynie i zapiec kiełbaski około 10 minut w temp. 190 stopni.

Porady

1. cebuli nie należy solić, gdyż kiełbasa z przywarami jest wyjątkowo aromatyczna i słona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy