Biała kiełbasa z grilla

0 (0 ocen)

  • 60 min

grillowanie

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g szynki lub łopatki
    400 g podgardla lub boczku
    pół szkl wody
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    4-5 ząbki czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej
    jelita baranie

    na marynatę
    oliwa, sok z limonki, zioła.

Biała kiełbasa z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
    Kiełbaśnice - jelita baranie umyć i wymoczyć. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać.
    Kiełbaski skręcić ok 30 cm , następnie zwinąć je w ślimaczek i ułożyć w naczyniu.
    Zamarynować sokiem z limonki, pieprzem, i oliwą, posypać ziołami.. bazylia, majeranek oregano.
    Odstawić na dobę do lodówki.
    Wyjąć kiełbaski, każdy ślimaczek na desce nadziać na dwa szpikulce . Piec na grillu z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy