Biała kiełbasa z sosem żurkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smażona biała kiełbasa podana z sosem żurkowym. Wspaniałe danie Wielkanocne. U mnie podane z ziemniakami ,ale można podać z świeżym domowym chlebkiem .

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy surowej

    1/2 szklanki zakwasu na żur

    2 szklanki śmietany 30 %

    1 łyżka mąki

    1 łyżeczka chrzanu ze słoika

    cukier , sól, pieprz

Biała kiełbasa z sosem żurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kiełbasę dzielimy na porcje. Smażymy na złoto na patelni z dodatkiem klarowanego masła. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy ok 7 min w 170 stopniach .


    Do garnka wlewamy zakwas , wlewamy śmietanę. Zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, sola pieprzem i chrzanem do smaku. Zaciągamy mąką. Gotujemy kilka minut.

    Usmażona kiełbasę podajemy z sosem i np ziemniakami z wody .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy