Biała kiełbasa zapiekana w cydrze

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiełbaskę zapiekłam w cydrze z cebulką, porami i jabłkami, zioła dodały aromatu i podkreśliły smak.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g parzonej białej kiełbasy (5 sztuk)
    2 jabłka (najlepiej reneta)
    1 cebula
    kawałek pora ok 5cm
    2 gałązki rozmarynu
    kilka gałązek tymianku
    200ml cydru
    2 łyżki oleju

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Przełożyć do brytfanki, dodać pokrojone pory. Kiełbasę naciąć, ułożyć na cebuli. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Między kawałkami kiełbasy ułożyć cząstki jabłek i zioła. Polać cydrem.
    Brytfankę przykryć folią aluminiową lub przykrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 minut w temp. 180stC. Folię zdjąć i kiełbasę zapiekać jeszcze 20 minut, powinna ładnie się przyrumienić.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy