Biała Pavlova z owocami leśnymi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyka deserów. Niezwykle prosta w przygotowaniu, chrupiąca z zewnątrz i leciutka, jak puch w środku. Z bitą śmietaną i owocami sezonowymi jest wymarzonym deserem dla słodyczożerców :-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białka: 6 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka kukurydziana: 1 łyżeczka
    - ocet: 1 łyżeczka
    - śmietana 30% (2 małe kubeczki): 400 gramów
    - jagody: 1 szklanka
    - maliny: 1 szklanka

Biała pavlova z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biała pavlova 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, aż piana będzie lśniąca. Dodajemy mąkę kukurydzianą, ocet, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia lub papierem, formując koło o średnicy ok. 25 cm. Dla ułatwienia możemy narysować na papierze okręg i wypełnić go pianą.
    Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st.C. Studzimy.
  • biała pavlova 2. śmietanę ubijamy na sztywno, wykładamy na bezę.
    Na śmietanie układamy owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy