Białe risotto ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Białe, a może lekko żółte...Co za różnica.Ważne, że pyszne :)Kremowe rissotto z białymi szparagami.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g ryżu do risotto
    pęczek białych szparagów
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 cebula
    1 łyżka masła
    4-5 czubatych łyżek serka śmietankowego
    sól morska
    biały pieprz

Białe risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy na parze ok. 8-10 minut.
    W czasie gdy szparagi się gotują, szklimy na maśle posiekaną cebulę. Wsypujemy ryż, chwilę przesmażamy, aż ziarna zrobią się lekko szkliste.
    Wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywką. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut.
  • 2. Gdy szparagi będą gotowe, przelewamy je zimną wodą. Odcinamy główki. Połowę łodyg kroimy w plasterki, resztę miksujemy na gładko. Dodajemy serek śmietankowy i pokrojone łodygi szparagów. Mieszamy.
  • 3. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem ze szparagów. Mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Chwilę wszystko przesmażamy, aż na dnie patelni wytworzy się brązowa skórka.
  • 4. Przed podaniem risotto posypujemy główkami szparagów.

Porady

Zamiast serka śmietankowego możemy użyć serka topionego. Parmezan także będzie pasował.

Komentarze

Podobne przepisy