BIAŁE SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekkie danie z białymi szparagami i truskawkami w roli głównej. Piękne kolory na talerzu, wspaniały smak. Czego chcieć więcej?

  • 30 min

Składniki:

  • 4 liście rzymskiej sałaty
    6 białych szparagów
    10 truskawek
    100ml wody
    szczypta soli
    szczypta pieprzu czarnego
    2 łyżki octu balsamicznego

Białe szparagi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Odłamać twarde końce szparagów, łodygi opłukać. Pokroić na kawałki. Na patelnię wlać połowę wody, dodać szczyptę soli, patelnię postawić na ogniu, do wody wrzucić kawałki szparagów i dusić, pod przykryciem, aż do miękkości. Truskawki pozbawić szypułek, każdą przekroić na pół, umieścić w drugim rondelku, podlać resztą wody, dusić przez kilka minut, na małym ogniu. Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Na sałatę wyłożyć gotowe szparagi i truskawki. Całość polać wodą, która została po truskawkach oraz octem balsamicznym. Doprawić czarnym pieprzem. Podawać.

Komentarze

Podobne przepisy