Białe trufle

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

domowe trufle a'la rafaello

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/4 szklanki śmietany
    2 tabliczki białej czekolady
    wiórki kokosowe do obtoczenia
    orzeszki w czekoladzie m & m

Białe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.(opcjonalnie można dodać trochę rumu lub likieru amaretto)

    Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do chłodnej miski i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała.

    Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni formujemy kulkę.
    Trzeba to robić dość szybko bo masa jest lepiąca a pod wpływem ciepła się rozpuszcza.

    Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, a na wierzchu ozdabiamy orzeszkiem m & m. (Orzeszki można włożyć też do środka kulki)

    Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy