Białkowa Baba

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste i smaczne ciasto na każdy dzień....

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 białek, 3/4szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka margaryny, 1 szklanka ciepłego mleka, bakalie

Białkowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubite białka z cukrem 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy ok.5 min.
  • przygotowane składniki 2. Rozpuszczamy kostkę margaryny i studzimy, żeby była letnia. Mleko należy podgrzać. A mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • ciasto przed upieczeniem 3. Do ubitej piany najpierw wlewamy roztopioną margarynę, potem ciepłe mleko, a na końcu mąkę oraz bakalie. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 170stC, ok. 1godziny. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można zetrzeć skórkę z cytryny. Gotową babę można również polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy