Biały puch

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie i łatwe w wykonaniu! Smakuje wybornie!

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g herbatników
    125 g margaryny do pieczenia
    1 mleczna czekolada
    3 białe czekolady
    600 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    do dekoracji:
    cukierki lentilki

Biały puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj spód. Margarynę rozpuść w rondelku razem z mleczną czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Spód herbatnikowy wyłóż na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
  • 2. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100 ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
  • 3. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.
  • 4. Masę czekoladową-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto wstaw do lodówki. Gotowe możesz udekorować cukierkami lentilkami lub innymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy