Biedronka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Torty to moja pasja, biedronka jest symbolem szczęścia, które jest dla mnie bardzo ważne.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag mąki
    35 dag margaryny
    35 dag cukru
    6 jaj
    cukier waniliowy
    skórka z cytryny
    sok z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 l mleka
    cukier waniliowy
    1 szkl. cukru
    1 margaryna
    1 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej
    1 1/2 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej.

Biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę roztopić i przestudzić. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka cukier waniliowy. Do ubitych jaj dodać mąkę z proszkiem, skórkę z cytryny i sok z cytryny. po upieczeniu placek przekroić na 2 części.

    Masa;
    odlać 1/2 szkl. mleka, a resztę zagotować. Do zagotowanego mleka dodać cukier i margarynę. mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuścić w 1/2 szkl. mleka wlać do gorącej masy. Masę zagotować i gorącą przełożyć placek. piec w temp. 180 C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy