Bigos postny z rybą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na bigos. Zamiast mięsa dodałam rybę.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średnia kapusta słodka
    ok 1kg filetów rybnych
    1 puszka pomidorów
    ok 50 ml oleju
    sól, pieprz, biały pieprz, kminek mielony, przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina ostrej papryki w proszku
    1 średnia marchewka
    50 g suchych grzybów

Bigos postny z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos postny z rybą
1. Ja użyłam kapusty słodkiej, ale można zastąpić kiszoną.
    Kapustę drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, obrać opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy, oraz pokruszone suszone grzyby. Dusić do momentu aż zmięknie kapusta, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodać puszkę pomidorów w puszcze (przecier jest zbyt kwaśny, chyba że ktoś ma domowy przecier pomidorowy jest łagodniejszy niż kupny).
    Rybę (ja użyłam ok pięciu różnych), ugotować w małej ilości wody lub w parowarze (ja przygotowałam w parowarze) . W parowarze gotuje się ok 15 minut, więc myślę że gotując w wodzie niewiele dłużej. Wody nalać tak aby tylko przykryło rybę. Ugotowaną rybę pokroić na małe kawałeczki i dodać do miękkiej kapusty wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.

    Myślę że bigos doskonale będzie wszystkim smakował na świątecznym stole.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy