Bigos z cukini

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Bardzo szybkie i lekkie danie. Rozgrzeje w największe chłody.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki;
    1 średnia cukinia
    2 cebule
    4 pomidory
    2 ząbki czosnku
    5 parówek z szynki
    sól i pieprz do smaku
    liśc laurowy i ziele angielskie
    ziarna słonecznika
    2-3 łyżki oleju

Bigos z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Cukinie myjemy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pomidory, pokrojone i obrane ze skórki. Dorzucamy liść i ziele angielskie. Chwilę dusimy. Parówki kroimy w plasterki, podsmażamy na rumiano na patelni. Cukinię wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody jeśli jest taka potrzeba. Doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości cukinii. Na samym końcu dodajemy parówkę, mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut. Podajemy z pieczywem. Danie przed podaniem posypujemy słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy