Bigos z indykiem i dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pomysł na rozgrzewające, zdrowe, jesienno-zimowe danie z dodatkiem dyni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • dla 3-4 osób:
    0,5 kg kiszonej kapusty
    300 g obranej dyni
    400 g piersi z indyka
    1 duża cebula
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
    słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
    świeżo mielony pieprz i sól do smaku
    olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia

Bigos z indykiem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.
  • 2. Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.
  • 3. Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.
  • 4. Podaj z pieczywem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy