Pomysł na rozgrzewające, zdrowe, jesienno-zimowe danie z dodatkiem dyni.
1 godz. 20 min
Składniki:
dla 3-4 osób:
0,5 kg kiszonej kapusty
300 g obranej dyni
400 g piersi z indyka
1 duża cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia
Bigos z indykiem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.
2.Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.
3.Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.
Komentarze