Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę myjemy, osuszamy,
kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
na oleju. Dodajemy
pokrojoną w kostkę cebulę.
Marchewkę obieramy i tniemy w plasterki. Kapustę szatkujemy
i płuczemy. Marchewkę
i kapustę dodajemy do mięsa.
2.Warzywa z mięsem zalewamy
gorącym bulionem,
doprowadzamy do wrzenia
i dusimy 40 minut na małym
ogniu pod przykryciem.
3.Pomidory parzymy i zdejmujemy
skórkę. Miąższ kroimy
w dużą kostkę, opłukany
tymianek siekamy i dodajemy
5 minut przed końcem
duszenia. Doprawiamy solą,
cukrem i pieprzem.
Porady
Bigos uzyska wyjątkowy winny smak, jeśli dodamy łodygę rabarbaru lub kwaśne jabłko.
Komentarze