Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg jabłek ligol
    4 cebule
    sok z jednej cytryny
    6 łyżek oliwy
    4 łyżki pasty pomidorowej
    750 g kiełbasy podwawelskiej
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    suszony tymianek
    suszony majeranek
    suszona bazylia
    sproszkowane chili
    sól
    pieprz

Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy 1. Jabłka obrałem, oczyściłem z gniazd nasiennych, starłem na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny.

    Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli.

    Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut.
    Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem jeszcze ok. 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy