Bigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka.
60 min
Składniki:
2 kg jabłek ligol
4 cebule
sok z jednej cytryny
6 łyżek oliwy
4 łyżki pasty pomidorowej
750 g kiełbasy podwawelskiej
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
suszony tymianek
suszony majeranek
suszona bazylia
sproszkowane chili
sól
pieprz
Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrałem, oczyściłem z gniazd nasiennych, starłem na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny.
Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli.
Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut.
Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem jeszcze ok. 15 minut.
Komentarze