Biryani

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Indyjska potrawa - zdrowa i aromatyczna!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (2/3 szklanki): 1 szklanka
    - cebula: 1 sztuka
    - warzywa mieszane (mogą być mrożone): 1 sztuka
    - kminek: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - chilli: 1 szczypta
    - kurkuma: 1 szczypta
    - cynamon: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - kardamon: 1 szczypta
    - imbir: 1 szczypta
    - czosnek (drobno posiekane ząbki): 3 sztuki
    - goździki: 3 sztuki
    - śliwka suszona (lub rodzynki): 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka

Biryani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć ryż w zimnej wodzie (ok. 20-30 minut). Rozgrzać olej (w rondlu lub w woku) i wsypać kminek, gdy zacznie skakać dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać odcedzony ryż i smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. Wlać 2 szklanki wody, dodać przyprawy i warzywa. Wymieszać. Zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień – po 20 minutach powinno być gotowe!

Komentarze

Podobne przepisy