Biszkopt kakaowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cudownie puszysty biszkopt, bez proszku do pieczenia

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 7 jajek
    - 150 g cukru drobnego
    - 120 g mąki pszennej
    - 40 g gorzkiego kakao
    - kilka kropli olejku arakowego

Biszkopt kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z kakao przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Włączyć piekarnik na 165 stopni C, grzanie góra-dół.
    Białka ze szczyptą soli ubijać na sztywno. Dodawać po łyżce drobnego cukru do wypieków. Cały czas na najwyższych obrotach. Jak cały cukier zmiksujemy, dodawać po jednym żółtku i na zakończenie kilka kropli olejku zapachowego. Odłożyć mikser. Szpatułką połączyć masę jajeczną z mąką i kakao. Przełożyć do formy. Papier wykładamy tylko na spód, boków formy nie smarować.
    Piec przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i uderzyć lekko o blat. Biszkopt pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie nożem oddzielić boki biszkoptu od rantu, wyjąc i odwrócić do góry dnem.
    Biszkopt przekrajać najlepiej następnego dnia.

    FI 22cm H 9cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy