Biszkopt kakaowy z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

Torcik rozpływający się w ustach ...

Składniki:

  • BISZKOPT
    mąka 3/4 szklanki
    kakao 3 łyżki
    jajka 4 sztuki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier 1/2 szklanki
    MASA
    śmietana 30 % 500 mililitrów
    śliwki 50 dkg
    cukier 5 dkg
    galaretka cytrynowa 1 sztuka
    żelatyna 2 łyżki
    DODATKOWO
    czekolada 5 dkg

Biszkopt kakaowy z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywną pianę, dodawać powoli cukier nadal ubijając. Do sztywnych białek dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, dodać mąkę, kakao, . dokładnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku temperatura 180 stopni, około 20 minut, do suchego patyczka.( tortownica o średnicy 26 cm).
    Galaretkę wymieszać z żelatyną, szklanką gorącej wody.
    Dokładnie rozmieszać żeby nie było grudek, przechłodzić.
    Śliwki umyć, pozbawić pestki, włożyć do garnka z dodatkiem cukru, gotować 3 minuty.
    Zmiksować śliwki, dodać do nich galaretkę z żelatyną, wymieszać. Wystudzić.
    Ubić śmietanę na sztywno, delikatnie dodać do śliwek.
    Biszkopt przekroić na pół, jedną część umieścić w tortownicy, rozprowadzić połowę kremu.
    Na kremie ułożyć drugą warstwę ciasta, lekko docisnąć , posmarować resztą kremu, odstawić do lodówki.
    Przed podaniem oprószyć, startą czekoladą i udekorować pokrojonym śliwkami.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy