Biszkopt maślany

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Stabilny, wilgotny i równo wyrośnięty biszkopt maślany świetnie sprawdzi się do tortów piętrowych i tych jednopiętrowych z cięższymi kremami.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na średnicę 23cm:

    6 jajek w temperaturze pokojowej
    150 g cukru drobnego
    40 g roztopionego i przestudzonego masła
    180 g mąki pszennej typ 450

Biszkopt maślany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijać tak długo, aż potroją objętość.
  • 2. Mąkę przesiać w dwóch turach mieszając za każdym razem delikatnie, ale dokładnie za pomocą szpatułki.
  • 3. Wlać masło i wymieszać całość do połączenia.
  • 4. Masę przelać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia.
  • 5. Biszkopt piec 35-40 minut w 165 stopniach góra-dół na dolnym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy