Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Kilka drobnych modyfikacji i zagościł w moim zeszyciku na dobre. Ciasto zawsze się udaje a goście są zachwyceni.
Biszkopt owocowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Do masy dodać mąkę, proszek, wodę i ocet po czym lekko mieszać.
Piec około 25 minut na złoty kolor.
Krem: Galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody po czym wystudzić i dokładnie wymieszać ze śmietaną. Wstawić do lodówki i czekać aż zgęstnieje.
Wierzch ciasta: Galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody po czym wystudzić. Zaczekać aż stężeje.
Wykonanie:
1. Zimny biszkopt dzielimy na pół. ( tak aby zrobić warstwy)
2. Na ciasto wylewamy krem o konsystencji jogurtu.
3. Nakładamy drugą warstwę biszkoptu.
4. Na biszkopt wysypujemy owoce.
5. Zalewamy dosyć stężonymi galaretkami.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki tak aby zastygło i gotowe. Smacznego!
Komentarze