Biszkopt owocowa pokusa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Kilka drobnych modyfikacji i zagościł w moim zeszyciku na dobre. Ciasto zawsze się udaje a goście są zachwyceni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek, 2 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wody, 2 łyżki octu, szczypta soli.
    Krem: 400ml śmietany 18%, 2 galaretki wiśniowe
    Wierzch ciasta: 2 galaretki agrestowe, 2 galaretki truskawkowe, 2 szklanki truskawek, 2 szklanki jagód.

Biszkopt owocowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Do masy dodać mąkę, proszek, wodę i ocet po czym lekko mieszać.
    Piec około 25 minut na złoty kolor.

    Krem: Galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody po czym wystudzić i dokładnie wymieszać ze śmietaną. Wstawić do lodówki i czekać aż zgęstnieje.

    Wierzch ciasta: Galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody po czym wystudzić. Zaczekać aż stężeje.

    Wykonanie:
    1. Zimny biszkopt dzielimy na pół. ( tak aby zrobić warstwy)
    2. Na ciasto wylewamy krem o konsystencji jogurtu.
    3. Nakładamy drugą warstwę biszkoptu.
    4. Na biszkopt wysypujemy owoce.
    5. Zalewamy dosyć stężonymi galaretkami.

    Gotowe ciasto wstawić do lodówki tak aby zastygło i gotowe. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy