Torcik z bitą śmietaną, wiśniami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Żółtka rozrabiamy z mąką i wodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy łyżkę ubitej piany z białek i mocno mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy resztę piany z białek i delikatnie mieszamy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany biszkopt wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Następnie go studzimy i nasączamy mlekiem.
2.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z pozostałymi składnikami masy. Wykładamy całość na ostudzony biszkopt. Na to wykładamy wydrylowane wiśnie. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce.
Komentarze