Torcik z bitą śmietaną, wiśniami i kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne, delikatne ciasto. Idealne na deser. Rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    szklanka mąki
    2/3 szklanki cukru
    łyżeczka czubata proszku do pieczenia
    3-4 łyżki wody

    MASA:
    500 ml śmietanki 30%
    2 śmietan-fixy
    3 łyżki cukru
    saszetka cukru waniliowego

    ORAZ:
    pół szklanki mleka
    szklanka wydrylowanych wiśni
    2 łyżki wiórków kokosowych

Torcik z bitą śmietaną, wiśniami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Żółtka rozrabiamy z mąką i wodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy łyżkę ubitej piany z białek i mocno mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy resztę piany z białek i delikatnie mieszamy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany biszkopt wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Następnie go studzimy i nasączamy mlekiem.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z pozostałymi składnikami masy. Wykładamy całość na ostudzony biszkopt. Na to wykładamy wydrylowane wiśnie. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy