Biszkopt z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis mam od koleżanki, wypróbowałam go i polecam

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka -5 szt
    proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
    mąka ziemniaczana -0,5 szkl
    mąka pszenna -0,5 szkl
    cukier -1 szkl
    Masa
    budynie waniliowe -2 opak
    woda -650 ml
    jabłka -1,5 kg
    cukier -250 g

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z jabłkami 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
  • Biszkopt z jabłkami 2. MASA
    Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę do sałatki, powstanie równa krateczka. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut.
  • Biszkopt z jabłkami 3. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając.
  • Biszkopt z jabłkami 4. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt. Kroić ciasto po ostygnięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy