Biszkopt z karmelizowaną gruszką... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnku, dodać obrane i pokrojone na kawałki gruszki, gotować przez 4 minuty do uzyskania złotego koloru, następnie dodać cukier i mieszać przez następne 3 minuty do karmelizacji.
2.Mleko i śmietanę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, odstawić.Ubić jajka, żółtka, cukier i wanilię. Wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając do gorącego mleka ze śmietaną, dobrze połączyć.
3.Na wysmarowaną i obsypaną tortownicę, wyłożyć jeden blat biszkoptu, dodać karmelizowane owoce, a następnie drugi blat pokrojony w kostkę.
4.Całość zalać ciepłym kremem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C około 45-50min lub do zarumienienia.
5.Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystudzenia, posypać cukrem pudrem.
Komentarze