biszkopt z karmelizowaną gruszką...

0 (0 ocen)

biszkopt jest mięciutki, wilgotny i niezwykle smaczny

Składniki:

  • 2 gotowe blaty biszkoptowe ja upiekłam swój dzień wcześniej z tego przepisu
    3 średnie gruszki
    3 łyżki brązowego cukru
    30 g masła

    krem:

    220 ml mleka
    220 ml słodkiej śmietany pow. 20 %
    3 jaja
    4 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka aromatu waniliowego lub laska wanilii
    cukier puder







Biszkopt z karmelizowaną gruszką... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać obrane i pokrojone na kawałki gruszki, gotować przez 4 minuty do uzyskania złotego koloru, następnie dodać cukier i mieszać przez następne 3 minuty do karmelizacji.
  • 2. Mleko i śmietanę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, odstawić.Ubić jajka, żółtka, cukier i wanilię. Wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając do gorącego mleka ze śmietaną, dobrze połączyć.
  • 3. Na wysmarowaną i obsypaną tortownicę, wyłożyć jeden blat biszkoptu, dodać karmelizowane owoce, a następnie drugi blat pokrojony w kostkę.
  • 4. Całość zalać ciepłym kremem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C około 45-50min lub do zarumienienia.
  • 5. Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystudzenia, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy