Biszkopt z masą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciacho do kawy:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jabłka: 1 kilogram
    - galaretki czerwone: 2 sztuki
    - cukier do masy jabłkowej: 0.5 szklanki
    - budynie malinowe: 2 sztuki
    - mleko: 0.5 litra
    - cukier do smaku: 3 łyżki
    - kostka masła lub margaryny: 1 sztuka
    - posypka kolorowa: 1 sztuka

Biszkopt z masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: białka ubić na pianę, dodać cukier, potem żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem, piec około 40 minut w temp. Ok. 160 c.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, uprażyć z cukrem, wymieszać z suchą galaretką, odstawić do ostygnięcia.

    Ugotować budynie z dodatkiem cukru, ostudzony zmiksować z masłem lub margaryną.

    Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową na to masę budyniową i posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy