Aksamitek

0 (0 ocen)

  • 1 min

Delikatne, rozpływające się ciasto biszkoptowe z pysznymi musami z czekolad...

  • 1 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jaja
    -3 łyżki cukru
    -3 łyżki mąki tortowej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MUS CIEMNY:
    -120 g czekolady gorzkiej
    -1 łyżeczka cukru
    -1 szkl. kremówki
    -3 żółtka
    -50 g masła

    MUS JASNY:
    -150 g czekolady białej
    -1 łyżeczka cukru
    -1 szkl. kremówki
    -25 g masła
    -2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody

    DODATKOWO:
    - 200 g dżemu porzeczkowego

Aksamitek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopt na tortownicy o śr. 26 cm. Ostudzony smarujemy dżemem.
  • 2. Czekoladę i masło roztapiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę dodajemy do żółtek, a na koniec łączymy z kremówką. Wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
  • 3. Czekoladę roztapiamy z masłem, kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie łączymy i dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy