Poradzi sobie z jego przygotowaniem nawet kucharz amator.
Składniki:
forma śr: 18 cm
4 jajka L
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
2 duże jabłka
2 duże marchewki
łyżka skórki z pomarańczy
pół szklanki cukru
galaretka pomarańczowa
lukier:
białko szklanka cukru pudru
sok z połówki cytryny
łyżka kakao
Biszkopt z musem marchewkowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puch. Delikatnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Przelewamy do formy pieczemy ok 30 minut( do tzw. suchego patyczka). Studzimy, przecinamy na pół.
2.Jabłka i marchewki obieramy kroimy w mniejsze cząstki. Przekładamy do osobnych garnków. Marchewki gotujemy do miękkości, z cukrem i skórką. Do jabłek dodajemy pól szklaki wody, podduszamy lekko aż się rozpadną. Łączymy , bledujemy na gładką masę. Wsypujemy galaretkę, odstawiamy do stężenia.
3.Ostygnięty biszkopt przekładamy lekko tężejącą masą. Przyciskamy drugim blatem.
4.Białko, puder i sok miksujemy, wsypujemy kakao. Polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze