biszkopt z musem marchewkowo-jabłkowym

0 (0 ocen)

Poradzi sobie z jego przygotowaniem nawet kucharz amator.

Składniki:

  • forma śr: 18 cm
    4 jajka L
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    2 duże jabłka
    2 duże marchewki
    łyżka skórki z pomarańczy
    pół szklanki cukru
    galaretka pomarańczowa
    lukier:
    białko szklanka cukru pudru
    sok z połówki cytryny
    łyżka kakao

Biszkopt z musem marchewkowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Delikatnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Przelewamy do formy pieczemy ok 30 minut( do tzw. suchego patyczka). Studzimy, przecinamy na pół.
  • 2. Jabłka i marchewki obieramy kroimy w mniejsze cząstki. Przekładamy do osobnych garnków. Marchewki gotujemy do miękkości, z cukrem i skórką. Do jabłek dodajemy pól szklaki wody, podduszamy lekko aż się rozpadną. Łączymy , bledujemy na gładką masę. Wsypujemy galaretkę, odstawiamy do stężenia.
  • 3. Ostygnięty biszkopt przekładamy lekko tężejącą masą. Przyciskamy drugim blatem.
  • 4. Białko, puder i sok miksujemy, wsypujemy kakao. Polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

Podobne przepisy