Biszkopt z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

W sam raz na lato!

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru kryształu

    KREM:

    2 tabliczki czekolady (u mnie jedna gorzka a jedna mleczna)
    330 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone

    MUS:

    300 g truskawek (świeże lub rozmrożone)
    3 galaretki truskawkowe

Biszkopt z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić bardzo dokładnie ze szczyptą soli. Do piany dodawać stopniowo cukier, a kiedy piana stanie się szklista wmiksować po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane obie mąki i wymieszać. Przełożyć do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (tylko dno). Piec około 30 min w 180 stopniach C.

    Dzień wcześniej zagotować śmietankę i rozpuścić w niej czekolady. Schłodzić w lodówce całą noc. Następnego dnia masę zmiksować, dodając serek mascarpone.

    Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami.

    Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy