Biszkopt z poziomkową galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejny biszkopt z truskawkami. Tym razem krem był troszkę mniej kaloryczny, bo dodałam jogurt grecki, oraz zrezygnowałam już z cukru. Do tego dużo truskawek oraz pyszna galaretka poziomkowa. Było słodko i smacznie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    * 3 jajka
    * pół szklanki cukru
    * szklanka mąki pszennej
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    * sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta
    Krem :
    * mały jogurt grecki
    * 2 opakowania serka waniliowego
    * 2 łyżki żelatyny
    * 2 galaretki poziomkowe
    * truskawki

Biszkopt z poziomkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki wymieszać z jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi truskawkami. Wylać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 750ml wrzątku.
    U mnie niestety większa część galaretki spłynęła na dół biszkopta, co nie zmieniło smaku ciasta. Podawać zimne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy