Biszkopt z renklodami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Proste, smaczne, leciutkie, orzeźwiające ciacho.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    mus z renklod:
    pół kilograma renklod
    1 szklanka wody
    1 czubata łyżka żelatyny
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka owoce leśne

Biszkopt z renklodami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Biszkopt wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
    Renklody obieramy ze skórki i pestek, podlewamy szklanką wody i gotujemy chwilkę. Do gorących owoców dodajemy żelatynę i miksujemy blenderem na gładki mus, zostawiamy by wystygły.
    Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.
    Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu odcinamy wierzch. Możemy zamiast biszkoptu użyć biszkopciki.
    Na biszkopt nakładamy wystudzony mus z renklod, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygł.
    Galaretki najlepiej jak są już zastygnięte, ubijamy mikserem aż zbieleją i wykładamy po kolei na mus.

Porady

Zamiast renklod można dać brzoskwinie z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy