Biszkopt z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię czasem zaskoczyć męża jakąś słodką niespodzianką.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. mąki

    Oraz:
    ok. 1,5 kg truskawek
    kostka margaryny
    ok. 1/2 kg cukru pudru
    3 galaretki truskawkowe

Biszkopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę i proszek. Delikatnie o wymiarach 25x25 cm. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Studzimy.
  • 2. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
  • 3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Połowę owoców kroimy w plasterki, pozostałe miksujemy z cukrem pudrem. Margarynę ucieramy, stopniowo dodając zmiksowane truskawki. Masę wykładamy na biszkopta.
    Układamy resztę truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy