Biszkopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na puszystą pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 40-45 minut.
2.Śmietany zmiksować z cukrem waniliowym i pod koniec dodać śmietan-fixy. Przestudzony biszkopt skropić delikatnie sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Nałożyć ubitą śmietanę, na nią poukładać truskawki i zalać galaretką truskawkową przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu. Wsawić do lodówki do stężenia galaretki.
Komentarze