Biszkoptowa rolada z bananem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Za oknem szaro, buro i ponuro, dlatego na poprawę humoru biszkoptowa rolada bez pieczenia z bananem :) Zostało mi trochę biszkoptów (dokładnie 14szt:)) po ostatnim Tiramisu i tak sobie leżały i leżały, aż w końcu wczoraj wieczorem zrobiłam pyszną roladę.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 14 biszkoptów savoiardi, około 150ml ciepłego mleka, 250g twarogu półtłustego, 170g zagęszczonego skondensowanego mleka, 200g pszenicy w miodzie, 1 banan, kakao do ozdoby.

Biszkoptowa rolada z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Deskę lub tacę wyścielić folią spożywczą, biszkopty zanurzać w mleku (zrobić 2-3 obroty biszkoptami w mleku). Namoczone biszkopty wyłożyć w dwa rzędy (góra- dół po 7 sztuk) jeden przy drugim. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 40 minut by zmiękły całkowicie. W tym czasie twaróg rozetrzeć z zagęszczonym mlekiem, dodać pszenicę i wszystko dokładnie wymieszać. Po 40 minutach sprawdzić czy biszkopty są na tyle miękkie by można było je zrolować w roladę. Jeśli są zbyt twarde to posmarować je pędzelkiem odrobiną mleka i odstawić na kolejne 20 minut.
    Na bardzo miękkie biszkopty wyłożyć masę twarogową i wyrównać. Banana obrać, przekroić wzdłuż wyłożyć na twaróg i delikatnie zawinąć biszkopty w roladę pomagając sobie i przytrzymując je folią na której były wyłożone.
    Gotową roladę przykryć folią i schłodzić w lodowce, najlepiej przez noc. Przed podaniem posypać kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy