Biszkoptowe ciasteczka bez pieczenia

0 (0 ocen)

Przygotowanie ciasteczek zajmuje jedynie kilkanaście minut, są bardzo smaczne.

Składniki:

  • -opakowanie biszkoptów
    Krem:
    -4 łyżki cukru
    -szklanka mleka
    -1 czubata łyżka mąki
    -pół łyżki mąki ziemniaczanej
    -1-2 żółtka
    -pół kostki masła
    -cukier wanilinowy (opakowanie)

Biszkoptowe ciasteczka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szklanki mleka odlać kilka łyżek do miseczki, a pozostałe wlać do rondelka, wsypać cukier i wbić żółtka. Podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Odlane mleko wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, do momentu aż znikną grudki. Wlać do gotującego się mleka mieszając nieustannie, gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Gdy masa stygnie ucierać masło z cukrem wanilinowym. Wystudzony budyń dodawać po jednej łyżce do masy maślanej miksując aż do uzyskania puszystego kremu.
  • 3. Biszkopty przekładać kremem i wstawić do lodówki na ok 15 min.

Porady

Do ciasteczek możemy użyć również herbatników. Krem można urozmaicić dodając kakao, wiórki kokosowe lub sok z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy